Mundblæste flasker - fuldgode antikviteter!

Egen artikel - ca. år 2002

DER ER STOR VARIATION

I mange år har de gamle flasker ført en Askepot-tilværelse - eller endog været helt og aldeles upåagtede i antikvitets-sammenhæng.
Mangen et godt stykke gedigent, dansk håndværk er havnet i de containere, som ikke alene findes på genbrugspladser, men også på gadehjørner og på supermarkedernes parkeringspladser.
Er en flaske først havnet dér, - så er der ingen vej tilbage. I hvert fald kun for de, som overlever den hårdhændede behandling - og som vel at mærke findes på listen over de flasker, som kan genbruges.
Dét kan de gamle, mundblæste ikke - så de går direkte i knuseren og til omsmeltning.

Nu er det altså på tide at råbe VAGT I GEVÆR! - Et stykke dansk kulturhistorie er ved at være en ”truet dyreart”!

A PRO POS "VAGT I GEVÆR": - GUNOL VÅBENOLIE

Nogle få håndfulde samlere har trodset omgivelsernes foragt og har gjort hvad de kunne for at redde så mange flasker, som muligt. Ikke som et stykke uselvisk redningsarbejde, - nej, det er sket i erkendelse af den skønhed, der findes i glasset som materiale og i respekt for den gedigne, håndværks-mæssige udførelse, der kommer til udtryk i farver og former.

I det store udland, især i de engelsktalende lande, har det i årevis været respekteret at være flaske-samler, - bottle collector. Ja, der findes sågar lokale såvel som regionale og nationale klubber og der afholdes store "bottle shows", hvor samlere mødes og stolt fremviser deres fund, handler indbyrdes, udveksler erfaringer og diskuterer helt ned i detaljerne.

FRA ET BOTTLE SHOW I AUSTRALIEN - foto: Derek Davis

Her i landet må interessen også siges at være for opadgående.

Og hvad er det så lige, der gør flaskerne interessante som samlerobjekt - og som gør, at de bør løftes til samme anerkendelse blandt antikvitetselskere, som f.eks. messingstrygejern, porcelainsdukker eller sølvtøj? Jo, det er først og fremmest den kendsgerning, at flasker gennem århundreder har været absolut uundværlige brugsgenstande, der tilmed har repræsenteret tidsaldre og skiftende trends i deres udformning.

Udover at være tidstypiske, har flaskernes former i mange tilfælde også relateret sig til deres indhold - endda også på internationalt plan. Enhver vil således, så at sige Verden over, kunne skelne mellem flasker til mineralvand,  vin, øl eller medicin.

DENNE FACON VAR - OG ER - TYPISK TIL BOURGOGNE-VINE, MEN KUNNE OGSÅ BRUGES TIL ANDET.

Desuden er flaskernes historie interessant - og kan være indgangsvinkel til historiske begivenheder generelt eller til dansk industri- og erhvervshistorie i særdeleshed, idet en del af flaskerne bærer inskriptioner i selve glasset eller findes med en etiket i behold.
Ud fra sådanne kendetegn er det ofte muligt at finde oplysninger om f.eks. flaskens alder og anvendelse.

ANNONCE FOR BRAMA LIVS ELIXIR, 1904

TO FLASKER BRAMA FRA FIRMAET MANSFELD-BÜLLNER & LASSEN, KJØBENHAVN

Der er altså mange måder at samle flasker på - fra en enkelt eller to som dekoration i vindueskarmen til den mere systematiske, hvor man evt. specialiserer sig i en enkelt kategori, f.eks. apotekerflasker eller mineralvand med patentprop. Eller man kan samle "bredt" - hvilket kræver rigtig god plads!

Vil du vide mere om at samle flasker - mundblæste såvel som maskinfremstillede, så få fat på bogen ”DANSKE FLASKER fra renæssancen til vore dage”, skrevet af Mogens Schlüter i 1984.

| Svar

Nyeste kommentarer

21.08 | 10:20

TAK! - Det må du meget gerne - og måske også til min facebook-gruppe, Antikflasker.dk

21.08 | 06:50

Kører din side endnu ? jeg har nemlig et spøgsmæl ang. tidsbestemmelse af O. Cederholm "old brandy" flasken. Ved du måske hvornår den er fra ?

19.08 | 15:19

Årstalllll??????????????

06.06 | 18:41

Nogle der kender til tidligere vinhandel:

Waage Pedersen