Oplysninger om produkter

Her bringes en liste over produkter, som forhandledes på mundblæste flasker.

Før i tiden blev langt mere end idag opbevaret, transporteret og forhandlet på flasker. Flere af produkterne er forlængst udgået af produktion - og rigtig mange er også helt forsvundet ud af vort sprog.

Hvor mange kender f.eks. til Haarlemmerolie, Opodeldoc, Kaleche-lak, Malaga, Arrak, Roboransdråber og .... - ja, listen er lang. En del at produkterne vil blive omtalt her i kort form og i alfabetisk orden:
Flasken til venstre bærer (godt hjulpet af en elastik - men var fastlimet på flasken, da jeg fandt den) en etiket med overskriften TOP-DRESSING.

Hver tid sine produkter!
TOP-DRESSING (sort) Nr. 750 er beregnet til Ford Touring Top Lærreds- eller Sejldugskaleche, Læder o.l.

Alfabetisk liste

A:

Arkanum (Arkana): "Humbug-medicin" - se: http://runeberg.org/salmonsen/2/2/0101.html  

Arrak:
Meyers Vareleksikon, anden udgave fra 1907 giver denne forklaring:"ARRAK, Rak, Al Rak, kaldes i Ostindien enhver spirituøs Drik; i Europa forstaar man derved kun den i Ostindien af Ris og Palmesaft, ofte med Tilsætning af Melasse eller Sukker og undertiden af forskellige Plantestoffer ved Gæring og Sestillation fremstillede Drik." - Derefter følgere en længere, detaljeret beskrivelse af fremstillings-proces m.m. - herunder også oplysninger om forskellige kvalitets-angivelser og om "kunstig Arrak" (incl. opskrift!).

Jeg kan varmt anbefale Meyers Vareleksikon!

B:

Brama Livselixir:
 Arkanum (se Arkana) - også annonceret som bitter - fremstillet af firma Mansfeld-Büllner & Lassen, angiveligt siden 1871da firmaet grundlagdes. Livselixiren - og Brama Taffel-Bitter - var meget udbredt, også i udlandet - især Sverige, hvor der var fabrik i Malmø.

Burrerodsolie: Udtræk af burrerod, fremstillet ved olie. Har fra gammel tid haft ry for at modvirke håraffald og at styrke håret.
 
Burrevand: Vandigt destillat af burrerod. Brugtes til hårvask. 

C:

Citronolie:

D:

E:
Embrocation, engelsk: Bruges i Veterinærpraksis til Indgnidning af Dyr ved Forstuvninger o. l. og er en Blanding af Træeddike, Alkohol og Terpentinolie i Forbindelse med en vandig Sæbeopløsning, hvortil er sat Ravolie og Timiansolie. (Meyers Varelexikon, 1902)

F:

Fedtemulsion:

Fergan:

G:

H:

Haarlemmerolie: Er et fra Haarlem stammende Arkanum, der som de fleste af disse anbefales mod talrige Sygdomme. Det fremstilles undertiden odsaa på Apotekerne efter følgende, tidligere officinelle Opskrift: 4 dele Linolie ophedes i en aaben Skaal til ca. 165 grader, hvorefter der tilsættes i smaa Portioner 1 del Svovl og efter nogen Afkøling 15 Dele Terpentinolie.
I:

J:

K:
Kinabark: Har i århundreder været anvendt som middel mod især febersygdomme og som styrkningsmiddel (indeholder Kinin). Udtræk i alkohol eller vin kendtes som Kinadraaber / Kinavin - også tilsat Gentianrod og Pomeransskaller, kendt som Roboransdraaber eller sammensatte Kinadraaber.

L:

M:

N:

O:

Oporto:
Portvin.

Opodeldoc: En smertelindrende salve.

P:
Punsch:

Q:

R:
Roboransdraaber ("sammensatte Kinadraaber"): se Kinabark.

S:

T:

U:

V:

X:

Y:

Z:

Æ:

Ø:

Å og Aa:| Svar

Nyeste kommentarer

21.08 | 10:20

TAK! - Det må du meget gerne - og måske også til min facebook-gruppe, Antikflasker.dk

21.08 | 06:50

Kører din side endnu ? jeg har nemlig et spøgsmæl ang. tidsbestemmelse af O. Cederholm "old brandy" flasken. Ved du måske hvornår den er fra ?

19.08 | 15:19

Årstalllll??????????????

06.06 | 18:41

Nogle der kender til tidligere vinhandel:

Waage Pedersen