SIDSTE NYT! - 2013

18. februar 2013

Denne lille samling mundblæste flasker ankom forleden og de er nu rengjort, så godt som det lod sig gøre. - En del af dem vil blive vist enkeltvis og nærmere beskrevet her på siden i nærmeste fremtid.

2. februar 2013

Begge flasker er knapt 19 cm. høje og ret tunge - kraftigt glas. - Der findes flere engelske flasker af samme type, men jeg har ikke hørt om andre danske.

Disse flasker, som også vises på forsiden her i februar, har for omkring 100 år siden været anvendt til EMBROCATION. - Og hvad er så det???

Embrocation er et liniment (fly-dende lægemiddel til udvortes brug), som gnides ind i huden. Midlet brugtes (bruges?) til heste, som der jo var rigtig mange af, da disse flasker blev langet over disken hos materialister og på apoteker.

Flasken til venstre har denne tekst i relief: ELLIMAN´S ROYAL EMBROCATION FOR HORSES  MANUFACTORY SLOUGH - altså Ellimans kongelige embrocation til heste - fabrikeret i Slough (ganske tæt på London). Flasken er købt i England.
Flasken til højre er dansk. Relief-teksten er: L. D. EGELUNDS VULCAN EMBROCATION COPENHAGEN.

Ludvig Dannemand Egelund var fabrikant og translatør (oversætter). I vejviseren står han i 1892 som indehaver af Frederiksborggades nye Materialhandel - senere har han virksomhed på Kgs. Nytorv 8 og Store Kongensgade 14, nemlig Kemikalie- og Droge-Kompagni Elektron, Kemisk-Teknisk Laboratorium.

Annonce i bog om skadelige insekter, 1906. - Nederst i annoncen reklameres for Veterinær Vulcan Embrocation og dets anvendelse. - I 1917 har såvel L. D. Egelund som fabrikken Elektron fået registreret varemærker. Elektron har bl.a. fået registreret etiketter til hudcreme og halspastiller.
02-02-2013
NYHEDSBREVET ER IGANG
Det første nyhedsbrev er nu udsendt til de tilmeldte - og de er også blevet orienteret om at der er nyt indlæg på hjemmesiden.

OGSÅ DU KAN TIL ENHVER TID BESLUTTE AT TILMELDE DIG, SÅ OGSÅ DU FÅR TILSENDT EN MAIL, NÅR DER ER SKET NYT PÅ MIN HJEMMESIDE - ELLER NÅR JEG ELLERS HAR GRUND TIL AT KONTAKTE SÆRLIGT INTERESSEREDE.
BENYT "SERIØS KONTAKT!"

16. januar 2013

Bemærk forskellen i sats-farve (se evt. min "Ord-liste"). Klare flasker hedder på "glas-sprog" HVIDE. Er de "næsten klare" kaldes de HALV-HVIDE. Halv-hvide har oftest en grålig, grønlig eller blålig sats-farve.

NY FLASKE I SAMLINGEN:

Flasken længst til højre på dagens billede var blandt de 10, som jeg sidste år købte i en "lykkepose" - altså ubeset og ubeskrevet - og som jeg netop har haft med hjem fra en rejse sidste weekend.

Det er en hel-flaske med relief-teksten GRÖNSTEDT lige under brystet. På foden har den teksten 72 KG Cl  35 (rummer 35 centiliter - fremstillet af Kastrup Glasværk - told-kontrolnummer 35). Under flaskens bund står der 72 KG Cl

Også de øvrige fire flasker på billedet har teksten GRÖNSTEDT og den øvrige tekst, - kun centiliter-angivelsen er anderledes. Flasken længst til venstre rummer 18 cl og de tre øvrige 36 cl (Bemærk højde-forskellen! - Det er jo mundblæste flasker, så den kan svinge en del.)

15. januar 2013

De to største flasker på billedet er ca. 27 cm. høje. På den liggende ses told-kontrolnummeret 65. - Den mindre flaske rummer ca. 25 cl. og er ca. 20,5 cm. høj. Den har ingen tekst udover "GOLF" i det påsatte segl.

Den tredie (og sidste) flaske fra månedens forside - flasken længst til højre - er en af de forholdsvis få danske flasker med påsat segl. Se evt. forklaringen under "Segl" i min "ORDLISTE", som du finder i menuen til venstre på siden.
På flasken, som ligger ned, ses teksten: "50 KG Cl  65", som angiver at flasken rummer ca. 50 cl., at den er fremstillet af Kastrup Glasværk og at den har told-kontrolnummer 65, som er  tildelt Benni Golf til brug for BENNOH ABSINTHE - en Absinth, som holdt 65% alkohol.

7. januar 2013

Den midterste flaske på forside-billedet er her (længst til højre) i selskab med to "søskende" - altså alle tre fra vin-handler J. P. Axelsen i Slagelse. Og alle tre af den type, som jeg har valgt at kalde "pragtflasker med firma".

Tidligere er denne type, meget elegante og for nogles vedkom-mende udsmykkede med orna-mentale mønstre, blevet kaldt for "skruebrækkere" og senere for "figurflasker" (selvom de ikke er figurative).

Jeg synes at "pragtflasker" er mere dækkende - og dem, der (som disse) har firmanavn i glasset, har jeg så valgt at tilføje den gamle betegnelse fra glasværkernes prislister: "med firma".

Flasken længst til venstre er ca. 28,5 cm. høj og har teksten J. P. AXELSEN & Co. - VINKJÆLDEREN - SLAGELSE på brystet. - Den midterste er ca. 31 cm. høj og har samme tekst. - Ny-erhvervelsen (som jeg længe har søgt) længst til højre, er formentlig den ældste. Den er ca. 31 cm. høj og har teksten I. P. AXELSEN & Co. på brystet.

"J. P. Axelsens virksomhed blev etableret 1901 af Jens Peter Axelsen og Ferd. Løve (på foranledning af Th. Andersen, Odense Vin Kompagni). - Omdannet til et aktieselskab i 1934, hvis første direktører var J. P. Axelsen og S. Aa. R. Poulsen (f. 22. sept. 1903). Sidstnævnte er siden 1. jan. 1937 enedirektør for selskabet. Den 1. jan. 1937 overtoges Wallejus Vinhandel, grundl. d. 9. marts 1855 af N. L. Wallejus.” (Kilde: KRAK, ”Danmarks ældste forretninger”, 1950).

Vil du læse mere om - og se flere eksempler på - "pragtflasker", så kig i "SIDSTE NYT! - 2011", hvor jeg i hele juli måned har beskæftiget mig med emnet!

4. januar 2013

Længst til højre på billedet ses en af flaskerne fra denne måneds forside - en likør-flaske fra firmaet Axel & Johan Hornbech, Hadsund - sammen med to andre likørflasker fra samme firma.

De 2 stående flasker har kun navn (HORNBECH) på skulderen, medens den liggende har navnet lige under skulderen og på modstående side teksten COPENHAGUE og under bunden: J & A - K & H (Johan & Axel Hornbech - København & Hadsund).

1. januar 2013

Denne plakat har jeg efterlyst i stor størrelse - og er blevet kontaktet af Dorthe Hansen. Desværre via min gæstebog, så jeg har ikke mulighed for at besvare den venlige henvendelse. - Dorthe Hansen bedes kontakte mig via "SERIØS KONTAKT i menuen til venstre eller ved at skrive en kommentar i feltet nederst på denne side.

VELKOMMEN i 2013 - og GLÆDELIGT NYTÅR!

TAK til de mange, som i 2012 (og tidligere) har glædet mig med deres besøg på min hjemmeside - og på anden måde har medvirket til at gøre min hobby til den spændende "niche", som den er!

Også en tak til alle dem, som har forsøgt at kontakte mig via min gæstebog - og som ikke har fået svar! - Det lader sig desværre ikke gøre at svare, når man ikke oplyser mail- eller andre kontakt-oplysninger - og netop dét har jeg frabedt mig, da jeg har oplevet at sådanne oplysninger misbruges af andre, som besøger min gæstebog - f.eks. "smarte" forretningsfolk (?), som benytter oplysningerne til at sende "gode tilbud" (spam) til!

Brug derfor altid "SERIØS KONTAKT" (find den i menuen til venstre på siden) eller send en "Kommentar" (findes aller nederst på alle mine sider) - så får jeg oplyst afsenderens mail-adresse, som ikke kan ses af andre end mig. - TAK! 

| Svar

Nyeste kommentarer

21.08 | 10:20

TAK! - Det må du meget gerne - og måske også til min facebook-gruppe, Antikflasker.dk

21.08 | 06:50

Kører din side endnu ? jeg har nemlig et spøgsmæl ang. tidsbestemmelse af O. Cederholm "old brandy" flasken. Ved du måske hvornår den er fra ?

19.08 | 15:19

Årstalllll??????????????

06.06 | 18:41

Nogle der kender til tidligere vinhandel:

Waage Pedersen