SIDSTE NYT! - 2013/6

30. december 2013

Flaskerne er hhv. ca. 17 og ca. 24 cm. høje.

Så er tiden ved at løbe ud! Ihvertfald hvad angår præsentationen af de flasker, som er på december måneds forside.
Idag viser jeg den hvide "apoteker-flaske" med emalje-malet etiket med teksten OSTEFARVE. Her sammen med en lignende flaske med teksten FR. BRÆNDEVIN (Fransk Brændevin, som var datidens ord for cognac).

Begge flasker er "kuglet" - eller "kugle-slebet" (se kugling i min "ORDLISTE", som du finder under "OM... (forklaringer)" i menuen til venstre på denne side).

Denne flasketype kaldes bl.a. "standflasker" og de brugtes helt klart på apoteker (som førhen handlede med alverdens ting), - men også hos mange andre handlende, såsom material-handlere og urtekræmmere.

 

Glassene måler mellem ca. 13 cm. og ca,. 15,5 cm. i højden.

Det lille grønne frugtglas fra månedens forside, ses her længst til venstre i rækken af lignende små-glas, som nok primært har været anvendt til kapers - eller Capers, som det ofte blev stavet førhen.

28. december 2013

Flasken fra månedens forside-billede ses her som nr. to fra venstre. De øvrige flasker er alle fra samme firma. - Der findes muligvis flere varianter? - Har du en, hører jeg gerne fra dig!

MINERALVANDFABRIKEN CITO, RANDERS:

Oplysninger om virksomheden er ikke samstemmende i de kildematerialer, jeg har adgang til. Der er dog enighed om at virksomheden blev grundlagt i 1879.
Jeg har bedt Randers Lokalhistoriske Arkiv om at hjælpe med de historiske facts.
Når jeg har fået svar, opdaterer jeg her og gør samtidig opmærksom på det.

27. december 2013

ALLE MINE HJEMMESIDE-GÆSTER ØNSKES EN GLÆDELIG JUL! - Har du lyst til at se mere til - og om - denne flaske, så besøg den side, som hedder "SIDSTE NYT! - 2012" og kig under d. 9. september.

21. december 2016

Her er endnu en flaske fra månedens forside. Denne gang sammen med en tilsvarende, som dog ikke er iført en tin-besætning. Den er fundet i USA, hvor det nærmest "vrimler" med tin-smykkede flasker - dog oftest noget større, der blev anvendt som "decanters" / karafler. Denne er kun ca. 10 cm. høj (uden prop).

Som det ses, er den mage til den anden, som jeg for flere år siden har købt i Hillerød. Den har etiket fra PARFUMERIE C. SCHOU KØBENHAVN. Indholdet var Champoing Sæbe.

Hvordan jeg kan vide, at flasken fra USA er dansk?

Tjah, .... noget tyder ihvertfald på det!

20. december 2013

Højderne er hhv. ca. 33 cm., ca. 26 cm. (desværre mangler glasprop) og ca. 31 cm.

De her 3 flasker er også med på denne måneds forside. De er altså blandt de ny-tilkomne, - MEN jeg havde i forvejen nogle mage til, som kan ses i "SIDSTE NYT! - 2011", hvor jeg i juli måned havde en hel serie om flasker af denne type - med og uden firmanavne i relief.

Disse 3 er (fra venstre) med firmanavnene: "FRANSK-DANSK VINKOMPAGNI", "PETERSEN & HANSEN - VINHUSET" og (selvom det ikke er let at se på billedet) "ODENSE VINKOMPAGNI - ODENSE-KØBENHAVN".

Jeg kalder sådanne særlig smukke flasker (som har været anvendt til flere produkter af et bestemt firma) for "pragtflasker med firma".

19. december 2013

19-12-2013
FORKLARING
Mere end 8 dage skulle der gå, før jeg igen fik lejlighed til at bringe nyt på min hjemmeside!
Stormen, som er blevet kaldt "Bodil", var rigtig hård, her på den jyske vestkyst, hvor jeg bor. Ikke nok med at den rev rygnings-tørv af huset (jeg bor under stråtag), - den væltede også meget: vort drivhus, flere store træer og - ikke mindst - mine planer for et godt stykke ud i fremtiden!

Ydermere er min ældste datter blevet gift i den mellemliggende tid (dét er nu ikke stormens skyld!) og hun og hendes mand har købt hus, som vi lige skal hjælpe hinanden med at få gjort klar til indflytning inden nytår!

Så det bliver altså lidt småt med opdateringen i de kommende dage. I dag har jeg fuldført teksten for d. 11. december!

11. december 2013

EN STORM KOM FORBI! Derfor den uge-lange pause.
Følgerne af stormen er endnu langt fra udbedret, - der vil gå lang tid, inden de sidste glasskår fra det total-skadede drivhus er samlet op og kørt til genbrug. Og endnu længere tid vil gå, inden udbedring af tagskader er foretaget.

Men en smule tid skal der dog bruges på min hjemmeside, så her viser jeg et par ganske almindelige hedvin-flasker fra forside-billedet. Her på en baggrund af samme flasketype - alle mundblæste og alle fundet i samme kælder, hvor de lå sammen med hundredvis af andre gamle flasker, som år efter år har været genbrugt til familiens hjemme-fremstillede saft og frugtvin.

Når jeg lige har udvalgt disse to til forsiden, skyldes det dels den flotte rav-gule farve og den fine sherry-etiket på flasken til venstre - og bodega-flasken til højre viser jeg mest fordi den har rester af en told-banderole, som bekræfter, at flasken har været anvendt til hedvin  - "Hed-Vin / udenlandsk / her aftappet" står der på banderolen. På selve flasken står der ODENSE VIN KOMPAGNI i relief.

4. december 2013

De sidste flasker fra novembers forside-billede, som jeg endnu mangler at beskrive, kommer lige til at vente lidt.

Jeg har valgt at tage dem med på denne måneds forside-billede, som også kan ses nederst på denne side. Også andre af flaskerne har været vist tidligere, men nåede ikke at blive beskrevet. - Det håber jeg at råde bod på i løbet af december. Det afhænger bl.a. af om jeg når at få svar fra nogle arkiver.

1. december 2013

Flasken er en smule over 22 cm. høj.

Dem, som ofte besøger min hjem- meside, har nok bemærket at jeg ikke blev helt færdig med at præ- sentere flaskerne fra sidste måneds forside-billede (se evt. "SIDSTE NYT! - 2013/5").
Bl.a. mangler jeg at omtale den, som vises her.

Relief-teksten på den er:

Alfr.Benzon
 SvaneApoth.
Kiöbenhavn

Alfred Benzon fik bevilling som apoteker på det gamle Svaneapotek d. 1. januar 1849 - og første del af historien om købmands-sønnen fra Stubbekøbing, som dermed grund- lagde et dynasti af format, kan læses i firmaets jubilæumsskrift fra 1949.
Heri nævnes det bl.a. at: "Usandsynligt var Antallet af de medicinske mineralvande, der udbødes til Salg. Nu maa en Leve- mand, der har overanstrengt Konstitutionen, være lykkelig, hvis han kan sikre sig en enkelt Flaske Ramlösa, men de gamle Københavnere havde alle Europas berømte Kilder til deres Disposition: Aachener, Kaiserquelle, Kissinger, Bitterbrunnen, Charlottenburger Eisenquelle, Cudowa, Fachinger, Gastein, Homburg, Karlsbad, Spa, Vichy, Wiesbaden Giesshübel, ialt mere end 80 Variationer. Der var ikke den Nyre, den Lever, det Hjerte, der ikke kunne renses og styrkes."

Det har med stor sandsynlighed været en af disse naturlige mineralvande, denne flaske har indeholdt - engang i sidste fjerdedel af 1800-tallet.

Annoncen er fra Illustreret Tidende, Maj 1876. - Flasken er også så nogenlunde fra den tid.
I stedet for at ærgres over et lille skår, har jeg valgt at glæde mig over at denne flaske har overlevet og nu kan ses som en del af vor kultur-arv.
Det aktuelle forside-billede.

Bent Nielsen 27.12.2013 11:50

Det er da en fantastisk flaske. Tillykke med den og godt nytår!
Hilsen Bent.

Poul 15.01.2014 09:43

Hej Bent
TAK for såvel kommentar som for nytårsønske!
Du kan se mere til flasken på SIDSTE NYT! - 2012 - d. 9. september.

| Svar

Nyeste kommentarer

21.08 | 10:20

TAK! - Det må du meget gerne - og måske også til min facebook-gruppe, Antikflasker.dk

21.08 | 06:50

Kører din side endnu ? jeg har nemlig et spøgsmæl ang. tidsbestemmelse af O. Cederholm "old brandy" flasken. Ved du måske hvornår den er fra ?

19.08 | 15:19

Årstalllll??????????????

06.06 | 18:41

Nogle der kender til tidligere vinhandel:

Waage Pedersen